Bel ons!
0515 - 54 18 18

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een belangrijk onderwerp binnen de geledingen van de vereniging en de verschillende productgroepen. Onderwerpen die voortdurend aandacht hebben zijn:

Grondstof

De bindende factor van de timmerindustrie is de grondstof hout. Vako Kozijntechniek streeft naar het gebruik van duurzaam geproduceerd gecertificeerd hout van de keurmerken FSC en PEFC. De branchevereniging NBVT participeert samen met de houthandel sinds 2009 in de campagne 'bewust met hout' om het gebruik van hout uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen te stimuleren.

Logistiek

Het terugbrengen van logistieke bewegingen heeft een positief effect op het milieu, efficiëntie en (faal)kosten. Vako Kozijntechniek wil slimmer bouwen en doet dat door houten kozijnen en deuren afgelakt en beglaasd aan te leveren op de bouw. Ook houten daken en binnen spouwbladen worden inmiddels als prefab-elementen aangeleverd op de bouwplaats.

Producten en milieu

Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 vastlegt. Het gebruik draagt bij aan het terugdringen van klimaatveranderingen. Het toepassen van aantoonbaar duurzaam hout garandeert het behoud van bossen over de hele wereld. Ook de overgang naar het exclusief gebruik van watergedragen verven in 2004 leidde tot een verminderde uitstoot van koolwaterstoffen. Dit resulteert nog steeds in een geminimaliseerde milieudruk van het product en een positief effect op mens en milieu.

Arbeidsomstandigheden

Het aanleveren van prefab onderdelen op de bouwplaats wordt steeds meer regel dan uitzondering. Waar enkele jaren geleden een bouwvakker op de bouwplaats onder alle weersomstandigheden bijvoorbeeld een dakkapel in elkaar zette, worden nu veel producten compleet vervaardigd in een fabriek. Het product wordt vervolgens als compleet element aangeleverd op de bouwplaats. Deze industrialisatie komt niet alleen de werkomstandigheden ten goede, maar deze manier van produceren versnelt ook de bouwtijd en reduceert de kans op faalkosten aanzienlijk.


Vako werkt volgens de 3 P principes:

People:

Erkend leerbedrijf / interne scholing en begeleiding van leerlingen. Bovendien investeren wij structureel in ergonomische oplossingen.

Planet:

Duurzame en efficiënte verwerking van naald-, en loofhout. Het afval wordt gescheiden ingezameld en opgehaald.

Profit:

Hergebruik resthout door eigen vingerlasmachine. Efficiënt en duurzaam.

Projectcategorieën

Woningbouw
Woningbouw
Renovatie
Renovatie
Utiliteitsbouw
Utiliteitsbouw