Bel ons!
0515 - 54 18 18

Vako Kozijntechniek combineert moderne techniek met traditioneel vakmanschap in Den Helder

Kozijnen, ramen en deuren zijn er in allerlei soorten en maten. Tóch zien veel producten er op het eerste oog enigszins hetzelfde uit. Het zijn de details die het verschil maken. Op dit moment produceren wij moderne kozijnen in traditionele stijl voor project Molenwerf in Den Helder. Collega Hylke van Dijk vertelt meer het bijzondere project.

Op het voormalige Vinkenterrein in Den Helder werkt men momenteel hard aan de realisatie van 34 gasloze woningen en een expositieruimte. Vako Kozijntechniek levert de kozijnen, ramen en deuren voor het project in opdracht van de Gemeente Den Helder.

Echt Hollands

Het plan is anders dan anders, vertelt onze collega Hylke van Dijk. Hylke trapt af met een stukje Hollandse geschiedenis: “Het Vinkenterrein is vernoemd naar de gelijknamige houthandel die in de vorige eeuw aan de Fabrieksgracht was gevestigd. Op het terrein was ook aan houtzaagmolen aanwezig. Dat alles is in de loop der jaren verdwenen.” Hij vervolgt: “Rondom het Vinkenterrein is in de afgelopen jaren veel gebouwd, maar het Vinkenterrein zelf bleef vooralsnog leeg. Daar komt op dit moment verandering in.” 

Traditionele stijl

“Om de prachtige geschiedenis van het stuk grond in Den Helder te koesteren, worden de nieuwe huizen gebouwd in traditionele stijl. Dat komt uiteraard ook terug in de kozijnen.” Hylke geeft aan dat de kozijnen over unieke details beschikken, die vandaag de dag bijna nergens meer te zien zijn – laat staan geproduceerd worden. “De producten worden voorzien van afwijkende profileringen om de visuele aantrekkelijkheid te vergroten. Daarnaast zijn de kozijnen uitgerust met lood, voor een optimale bescherming én om de ouderwetse stijl terug te laten komen.” Onze collega vertelt verder over de details: “De kozijnprofielen aan de buitenzijde invallend zijn voorzien van een omgekeerde duivenjager. Het lood dat boven op de kozijnen is gemonteerd, is in ronde vormen gesneden om het sierlijk te maken.”

Modern klassiek

Zoals Hylke beschrijft krijgen alle woningen een traditioneel uiterlijk. Dat wil echter niet zeggen dat er vastgehouden dient te worden aan de techniek uit de vorige eeuw, zo legt hij uit. “De kozijnen krijgen een bijzonder aanzien vanwege de kenmerken waar ik zojuist over vertelde. In tegenstelling tot wat vroeger gebruikelijk was, worden de kozijnen uitgerust met moderne draaikiepramen. Deze zorgen voor een optimale isolatie, onder andere wegens het gebruik van triple glas. Bovendien worden alle draaiende delen uitgevoerd met authentieke pen-en-gatverbindingen. De draaikiepramen krijgen overigens het uiterlijk van een klassiek schuifraam. Kortom: traditionele kozijnen, in een modern jasje.”

Oplevering

Het plan wordt in de loop van 2024 opgeleverd. Hylke kijkt ernaar uit. “Het is écht een mooi project. De oude houtzaagmolen wordt in de toekomst herbouwd en er komen speeltoestellen, heemtuinen en een sportplaats. Het wordt een prachtige, groene leefomgeving.”

Locatie:
Den Helder
Oplevering:
2024
Opdrachtgever:
Gemeente Den Helder
Geleverd:
Kozijnen, ramen en deuren incl. lood
Omvang:
34 Woningen, één winkel/expositieruimteProjectcategorieën

Woningbouw
Woningbouw
Renovatie
Renovatie
Utiliteitsbouw
Utiliteitsbouw